Sunday, December 18, 2011

essee 2.

Elu ilma sotsiaal tarkvarata.


Kas me suudame oma elu ilma erinevate sotsiaal tarkvarata?

Sellele küsimusele on kaks vastust jah ja ei. Tänapäeaval kasutavab suur osa inimesi erinevat sotsiaal meediat nende elu ringleb selle ümber, terve maailm on seotud sellega. Kes on facebook'is laeb ülese oma pilte ja like'ib või keegi, kes lahutab meelt youtubis videote vaatamisega, kes eksponeerib pilte flickri's. Tööstused saavad oma allüksustega ja partneritega lihtsalt suhelda. Kuna meie elu keerleb ümber sotsiaal portaalide ja me oleme harjunud sellega ning see muudab meie igapäeva elu lihtsamaks ei suudaks me ettekujutada elu ilma selleta ette. Samas liigub tohutu hulk informatsiooni läbi nende kanalite. Mis juhtus kui need kanalid sulgeda?

Kui meil võetakse ära kõik suhtlus portaalid tekiks kaos, nagu aprilli rahutused ainult üle Maailma. On raske ette aimata, mis täpselt juhtuks aga teades inimese iseloomu, hakkaksid nad märatsema ja tekkiks ülemaailmne kaos. Lisaks on meie ühiskonna areng seotud tihedalt sotstiaal meedia tarkvaraga nii inimeste kui ka ettevõttete suhtlemises. Arvan, et meie ühiskond sattuks taandarengusse või arend seiskuks ja me elaksime taas nagu elasime 19. sajandil. Kuna informatsiooni liikumine oli sellel aja suhteliselt aeglane siis ettevõtted ei õitsenud nii hästi, kui praegu ja nende töötamis effektiivsus langeks. Võiks arvata, et isegi majandus kriis. Samas olen ma paranoiline. Ajapikku tekiksid mingisugune info liikumine posti kaudu aga see on aeglane sama aja möödudes inimesed rahuneksid. Hakkaksid rohkem väljas käima ja sõpradega kohtuma ja mitte arvutitaga nendega rääkima. Elu nagu eelmisel sajandil.

Teiseks kui meil ei oleks mingisugust sotsiaal meediat olnudki näiteks teised maailmas ehk "alternatiivne maailm". Siis me ei teaks, mis meil oleks olnud ja me ei vaevaks ennast sellega, kuna me ei teaks selle olemas olust või võimalustest. Elaksime nagu ikka oma rahulikku elu. Arvan, et siis tegeleksime siis põllumajandusega, kuna informatsiooni ei liiguks kiiresti siis ettevõtted ei saaks areneda kiiresti ega globaliseeruda. Nagu keskajal, kus usuti igasugust jama, mis räägiti, käituksime nagu käituti keskajas, tänapäeaval vaatan, kui rumalad võisid inimesed sellel ajastul olla. Ühiskonna areng oleks aeglasem. Meil oleks keskaja usundid ja traditsioonid. Ning meie oleksime on arengus sajandi võrra tagapool. Aga kas maailm oleks parem?

Elu ilma sotsiaal meediata, mis oleks selle juures head? Arvan , et inimesed ei veedaks liiga palju aega erinevates suhtlus portaalides. Nad saaksid oma aega sisustada palju tähtsamaga. Sama kui puuduksid foorumid jne. siis ei oleks ka "cyber bully" mist, mis tähendaks, et inimesed, kes selle alla langevad oleksind õnnelikumad ja kiuslikud inimesed ei saaks oma arvuti ekraani taha peita. Palju vihkamist on sellistes portaalides näiteks youtube'is videod, facebook jne. Maalimas oleksid inimestel palju parem kui sellist kiusamist ei oleks nii palju. Nagu enne mainitud inimesed ei veedaks nii palju aega arvuti taga, mis tähendaks, et nad tegeleksid muude asjadega, tervislikumate asjadega. Inimesed oleksid rahulikumad, õnnelikumad ja tervemad kui sellist sotsiaal meediat poleks olnudki. Lisaks poleks piraatlust ja muusika ning filmi tööstus oleks tulukam. Lisaks ei peaks me ressursse kasutama energia tootmiseks, mis kulub arvutite töös hoidmiseks(poleks vist globaalset soojenemist).Samas ei näeks lapsed nii palju vägivalda ja halbu eeskuju kui neil pole seda kuskilt näha, kuid....

Kui meil ei oleks selliseid portaale siis informatsiooni levik puuduks ja tänapäeval on informatsiooni levik tähtis, olgu need kas uudised või andmed. Inimesed peaksid olema kursis maailmas toimuvaga ja samas informatsiooni teatud subjektide ja ajaloo kohta. Samas on hea aega viita head muusikat kuulates ja sõpradega rääkides. Kuna kiire info liikumine võimaldam meil sõnumid kiirelt edastada see on hea kui on tegemist pakilise asjaga seoses 2 individuaalse inimese või tööstuste/firmade vahel. Sama saavad asja harrastajad oma video ja pilte üleslaadida ja teistele vaevata näitata, mida on saavutatud ja meelt lahutada.

Arvan et see teema on kaheotsaga asi, kuna me ei saa ilma selleta elada ja selleta on ka raskuseid elamiseks.
Ilma sotsiaal meediata oleks elu nagu 19.da sajadni alguses, meie ühiskonna areng toimuks aeglaselt, kuna meie arend /info liikumine oleks aeglasem siis meie elu ei oleks teatud aspektides parem, kuid individuaalsed inimesed võiksid olla õnnelikumad, ühiskonnas, kus nad ei puutuks kokku vägivallaga. Kuid tööstuste arend jääks seisma, meil oleks tehnoloogia aga selle arendamine poleks nii kiiresti võimalik . Inimeste mõtlemine oleks teistsugune. Kuigi me saaksime hakkama, aga kiire arengu võtmeks informatsiooni liikumine.

No comments:

Post a Comment